Wat is Kombucha?
Van thee naar Kombucha 

Kombucha is een gefermenteerde alcoholvrije drank.
Het wordt gemaakt van thee, suiker en een SCOBY. Een SCOBY bestaat uit een ‘Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast.’ De SCOBY-microben zetten de thee en suikers om naar de lichtzoete, lichtzure en unieke smaak van Kombucha. Verder zorgen zij er ook voor dat er op een natuurlijke manier koolzuur in de Kombucha komt.

Fermenteren klinkt misschien spannend, maar dat valt reuze mee. Met fermenteren wordt voedsel langer houdbaar en veranderd het de smaak op een unieke manier. Bekende voorbeelden van gefermenteerd voedsel naast Kombucha zijn; boter, kaas, brood, wijn en natuurlijk mede.

De SCOBY zelf is een best bijzonder, allereerst kan je de microben zien. Terwijl je bij een microbe toch denkt aan iets microscopisch klein. En wanneer je het dan ziet, ziet het er ook niet bijzonder geweldig uit. Het lijkt op een soort zwam die op de thee drijft.
Slijmerig, niet smakelijk, maar wel fantastisch in het fermenteren.
Dus Hup SCOBY, we houden van je!


Waar komt Kombucha vandaan?

De eerste bewijzen van Kombucha komen al van 2.200 jaar geleden. De officiële archieven zeggen dat de oorsprong waarschijnlijk ligt in het Mantsjoerije gebied (Noord-China en/of in wat nu Oost-Rusland is). En het werd gekoesterd door de Tsin-dynastie vanwege zijn 'ontgiftende en stimulerende eigenschappen' (Jayabalan et al 2014) Aangezien het een echt voorouderlijk drankje is, houden wij een slag om de arm, wanneer en waar het precies gebrouwen werd. 

Voor hetzelfde geld en dat denken wij stiekem was er iemand, die zijn thee te lang had laten staan. En hijzelf of iemand anders die dan weer dapper genoeg was, om het nieuwe drankje op te drinken. Of de persoon had een weddenschap verloren? Wie zal het precies zeggen? 

En qua goede eigenschappen,
 wie zijn wij om de Tsin-dynastie tegen te spreken?!


Het fermentatie proces

Fermenteren zelf is vrij makkelijk, je hebt een product nodig en dat laat je verrotten. En als je geluk hebt, of je weet wat je moet toevoegen of als extra's moet doen, dan fermenteert het.

Dus laat je thee te lang staan, minimaal twee weken en gok op het goede.
Of  koop een SCOBY voeg die bij je thee toe, en laat hem het werk doen. De SCOBY zal tijdens het fermentatieproces de sucrose uit de suikers omzetten naar zowel cellulose als de zure verbindingen die de smaak aan de drank geven. Plus
 acetidezuur, melkzuur, gluconzuur en glucuronzuur.

Details van het fermentatieproces, voor alle nerds zoals wij (Villarreal-Soto et al., 2018)